Friday, July 26, 2013

Kisah main bola ala samba

Geng aku dah ready, geng lawan pun dah ready. Perlawanan ini berlangsung di satu buah taman permainan, di mana ada ruang besar di tangah-tangah, buaian-buaian yang dibuat dari kayu belah kanan, jongkang-jongket spring belah kiri serta papan gelongsor plastik belah kiri bawah sikit.


Priiiiiit! Sepak mula!


Sebagai dua buah pasokan bola sepak amatur yang dianggotai rata-rata oleh pemuda sekolah rendah, kedua-dua geng mengamalkan corak permainan ala-ala samba Brazil, pesen position setiap pemain boleh berubah-ubah dalam usaha mengelirukan pihak lawan masing-masing. Strategi ini memang berhasil sampai kan kadang-kadang bukan sahaja pihak lawan yag keliru, pihak kawan pun turut keliru. Main secara hentam kromo. Yang penting, siapa dapat tendang bola paling banyak, dia paling power.


Sampai satu ketika di dalam babak permainan, aku berubah menjadi penyerang. Bola tampar (geng aku atau geng lawan tak cukup duit nak beli bola sepak buat main bola sepak, kami ambil keputusan guna bola tampar yang abah aku punya, kaler putih) disepak ke suatu sudut padang, belah kanan padang. Aku berlari kencang dalam usaha menendang bola, tak kisahlah ke mana pun, janji dapat tendang.


Setiba aku di situ, aku berkeseorangan, tiada pihak lawan yang mencabar, aku berbakat besar mungkin hingga tiada yang berani one-on-one dengan aku. Sekali...


Gedegang! Aku terpelanting kebelakang.


Esoknya, aku kena pergi buat cermin mata baru, sambil hidung aku senget sebelah. Bodo punya buaian dengan budak main buaian.

No comments: