Friday, September 13, 2013

Perwatakan pemakai jam tangan

Memandangkan aku sibuk dan dalam keadaan tertekan, aku mengambil keputusan untuk jadi pakar psikologi di dalam entry kali ini. How are feeling today? How does that make you feel? Do you always feel the same way about the certain things in question? You have to calm your tits down. 


Boleh dah tu sikit-sikit. Okay, mari turun ke perniagaan, ramai orang pakai jam tangan, bukan? Betul. Memang ramai. Jarang aku jumpa orang pakai jam kaki, jam lutut mahupun jam bangan bunga ros. Tapi adakah kau tahu, bahawa pemakaian jam tangan itu membawa erti yang berbeza bagi si pemakainya? Ada segelintir yang menilai keperibadian orang lain melalui jam tangan. Disebabkan aku pakar psikologi bahagian itu, aku cerita sikit. 


1. Jam tangan besar gajah.

Orang yang pakai jam tangan besar gajah ni berpegang kepada prinsip "Size does matter". Beliau bersifat yakin kepada diri sendiri, melalui jam tangannya. Dia serupa kau jumpa brader bawa kereta besar tengah jalan, tingkap dia turun habis, lepas tu bawa perlahan macam perempuan tua yang esok lusa dah nak kembali ke Rahmatullah. Konfiden. Namun kadang-kadang sifat konfiden ni disalahertikan sebagai sifat sombong, berlagak, asshole serta nafas berbau. 


2. Jam kecil lahanat

Selalunya perempuan yang suka pakai jam sebegini rupa. Baik tak payah pakai jam. Bila kau tanya "Pukul berapa sekarang cik adik?". Beliau akan angkat lengan ke betul-betul depan muka beliau, sebab jam tu kecil sangat. Itupun kadang-kadang bukannya nampak pun jarum jam tu. Sebab tu la kadang-kadang bila kau tanya perempuan jam pukul berapa, mereka akan menjawab "Pukul [1-12] lebih." Perkataan lebih tu mesti ada, sebab beliau sendiri tak pasti pukul berapa sebenarnya sekarang ni. Orang yang sebegini, mereka berperwatakan perempuan. Ha kau stereotypekan la sendiri sifat perempuan, semua ada kat mereka, contohnya, suka pergi membeli-belah, bencikan sukan berpeluh serta menyimpah hasrat berkahwin di Eropah.


3. Jam tangan badut

Jam tangan badut, adalah terma yang diberi oleh pakar-pakar psikologi, kepada jam tangan yang mempunyai warna seperti badut. Jam tangan kaler merah, kuning, ungu, koko, jingga, hijau terang, hijau pucuk pisang atau biru. Ibarat badut, golongan ini bersifat seronok-seronok. Happy go lucky, enjoy the moment, carpe diem ataupun fuck the system adalah antara motto kehidupan mereka. Pada mulanya, jam tangan badut ini dipopularkan oleh lima adiwira terkenal sekitar tahun 90-an dulu, Power Rangers. Entah-entah mereka yang memakai jam tangan badut juga merupakan ahli Power Rangers, ataupun Teletabis, siapa tahu? 


4. Jam tangan bulat

Jika dari psikologi dan sains, bulat adalah bentuk semulajadi. Jarang benda semulajadi berbentuk petak, segitiga ataupun oktagon. Nombor Pi (nisbah apa benda entah dalam bulatan) adalah antara nombor yang dikatakan mengandungi rahsia sekalian alam, setakat mana kebenarannya, peduli apa aku. Jadi, pemakai jam tangan bulat boleh dikatakan semuanya adalah manusia. 


5. Jam tangan petak/segitiga/berbentuk bintang

Pemakai jam tangan petak dikatakan mempunyai satu perwatakan yang cemerlang dari segi kira-kira. Ini kerana bentuk petak merupakan satu bentuk yang konkrit, tidak bersifat subjektif seperti bentuk bulat tadi. Untuk melukis bentuk petak, kau bukan boleh senang-senang nak lukis, kena pakai pembaris. Yang memakai jam ini bersifat teliti, cekap, skema serta bukan orang PAS. Bagi yang memakai jam tangan segitiga pula, mereka adalah anggota tertinggi Illuminati ataupun Freemason yang dikatakan jahat tahap iblis. Walaubagaimanapun, yang memakai jam tangan berbentuk bintang disahkan gila serta hilang akal apa benda la pakai jam tangan bentuk bintang?


6. Jam jarum VS jam digital

Jika kau seorang yang takut ke klinik ataupun ke hospital, jam jarum bukanlah pilihan yang terbaik. Oleh sebab itu, aku merumuskan bahawa mereka yang memakai jam jarum adalah mereka gemar berpeleseran di klinik swasta, klinik kerajaan, hospital mahupun rumah mayat. Jarum bukanlah fobia bagi mereka. Yang memakai jam digital pula dianggap sebagai masa kecil tak pernah belajar tengok jam jarum sebab tu bila besar pakai jam tangan yang tak ada jarum. Bodoh betul, tengok jam pun tak reti. 


So, which category you fall into? How does that make you feel? Do you want to punch your uncle right in the middle of his groin? You know how to make you feel better, do you better? Can you blow my whistle?


Wallahualam bisowap. 

No comments: