Thursday, March 4, 2010

Bisu, kelu, lembu

Dah dekat empat tahun aku belajar French, mula-mula dulu memang best, nampak senang, lama-lama pening, susah nak mampos! Sekarang, Alhamdulillah la, sedikit berhabuk speaking aku (puji-pujian ke atas diri sendiri).




Orang Perancis ni pelik. Kalau time dia nak cakap, memang dia cakap habis-habis, boleh bernanah telinga melayan. Time dia malas cakap, kejap-kejap kang angkat bahu, muncung mulut, lepas tu buat bunyi orang kentut (dan aku dah terikut-ikut memandangkan aku seorang lelaki tanpa banyak perkataan).




Lagi satu, tatabahasa French teramatlah komplikated, macam bangkai. Dan banyak nak mampos exception. Bila tanya prof French kenapa banyak exception, dia cakap, "Dah memang macam tu". Apakah? Sebagai seorang yang beraliran sains, aku memerlukan penerangan yang lebih kukuh dan jitu dari tu. Aku tak boleh terima bulat-bulat.




Dan French kalau bercakap, akan gerakkan bibir diorang sekurang yang mungkin. Kalau lah bontot boleh berkata-kata, dah lama diorang bercakap ikut bibir bontot. Dan suara akan direndahkan serendah yang mungkin. Macam nak taknak je bercakap.




Tapi yang best pasal French ni, perkataan mencarut adalah biasa, even untuk budak-budak lima enam tahun. Prof pun selalu mencarut depan kelas. Bukan carut-carutan biasa, yang memang kaw-kaw punya. So secara tak langsung aku pun terikut-ikut. Lagipun kalau mencarut dalam bahasa asing, tak rasa bersalah sangat, malahan rasa sangat kool (adik-adik jangan tiru perangai ni, budak yang menulis ni dah hancur, haha). Banyak word carut French aku, tak payah la aku list kat sini, kang tak pasal-pasal stok pahala aku makin berkurang.







Fakta-fakta pelik (mampos korang la nak setuju ke tak) : Makan pakai tangan bagi French (semua West people kot) adalah sangat kotor. Dan sendawa depan orang ramai adalah lebih buruk dari kentut depan orang ramai.

3 comments:

sonnet™ said...

unique kot
haha!
ajar 1 perkataan carut untk aku weyh..plis,plis! ;D

wizard said...

@sonnet: gros yeux, :p

PokaPola said...

sonnet : takyah la sonnek, tak baik mencarut, abaikan perkataan budak kat atas ni, hahaha.

wizard : DEUX gros yeux.