Friday, February 26, 2010

Pandai.......................NOT!

X                            :  Katup tu boleh pakai untuk tutup dan buka
Ramai-ramai    :  Ha? Biar betul. Setahu kitorang katup tu tutup
X                            : Tak, boleh pakai untuk dua-dua, tutup dan buka. Katup tu gabungan buKA dan tuTUP.
Ramai-ramai    :  (Memandang sesama sendiri dengan mengangkat kening masing-masing)



Dey, biar betul? Memandai nenek dia je boleh pakai untuk dua-dua. Aku sebagai orang utara nak je lempang muka budak ni. Sepanjang hidup aku la, tak pernah aku dengar orang cakap :


"Tolong katup pintu tu sat" sedangkan pintu memang sedia tertutup.

atau

"Katup lampu, gelap ni"

atau

"Katup tu boleh pakai untuk tutup dan buka"




Secara logik, tak ke menyusahkan diri sendiri kalau cipta satu perkataan yang boleh dipakai untuk 'tutup' dan 'buka'. Sedangkan kedua-dua word tersebut saling berlawanan. Kalau dia cakap katup tu boleh pakai untuk 'tutup' dan 'cuka' ke, takpun 'kelaka' ke, takpun 'Hamid Gurka' ke, logik la jugak (walaupun sah-sah tak logik).



Konfem budak ni fail ambek "Kuiz tatabahasa loghat utara" kat facebook. Agak offensive aku rasa kalau ada orang utara lain time tu.



Nasib baik aku tak kenal sangat budak ni, kalau tak konfem aku bersilat time tu sambil berkata "Hang oghang mana?! Pantang tok nenek aku oghang memandai-mandai ni". Nasib baik. NASIB.BAIK.

3 comments:

wizard said...

satu macam ja lagu hang ni...hahaha

Kahuna said...

dahla muke pecah rumah.

eh.

PokaPola said...

wizard : dah empat kali baca komen hang, baru aku prasan word 'lagu', hahaha

kahuna : exekleh