Wednesday, June 16, 2010

Patriotik!

"Hek eleh, Korea Utara je pun, konfem kena belasah dengan Brazil"


Keputusan match : Brazil 2-1 North Korea.




Wow! Tadi tengok match tu ramai-ramai. Dan kitorang sokong Korea Selatan macam Malaysia yang main. Siap jerit gila babi time diorang skor. Asia untuk Asia beb. Tambah-tambah pengadil keempat orang Malaysia, walaupun tugas dia hanyalah mengangkat nombor-nombor pemain yang akan disubstitute, kami bangga. Good job Subkhiddin Mohd Salleh!




Semangat pemain Korea Utara memang kaw. Brazil yang hebat (juara World Cup LIMA kali) pun terkial-kial nak skor. Aku respek habis semangat Korea Utara. Dan aku respek gila babi pemain Korea Utara nombor sembilan yang menangis sebelum match tadi. Menyirap darah tengok dia menangis.




Aku teringat ada sorang member Vietnam aku dulu, dia tanya aku kenal tak sorang pemain Thailand ni. Bila aku cakap tak, dia kata "Weh, kau orang Asia, kau patut kenal pemain ni" dengan gaya macam aku manusia paling jijik di muka bumi ni. 








Jauh dari pengaruh-pengaruh Barat, semangat patriotik diorang memang tinggi. Yang kita terlompat-lompat sokong pasukan negara lain. Sampai bila?

5 comments:

DuniakuAbstrak said...

wah smgt bkobar2 btul..
bgus2..haha

PokaPola said...

@ dunia : eh biasa kita

Blithe Spirit said...

hahaha.yup betul.tp memang sangat teruja tengok korea defend bersungguh2.mmg liat nak kena.even kalah tp still bangga sebab game mmg best lah!nak tggu mesia time anak cucu nanti belum tentu lg~

aimi-san said...

jap.. asal ak x pham nape dak vietnam tu mrah2 psal x knal pmain mereka?

diorng knal ke pmain malaysia?

erm...

PokaPola said...

@ Blithe : betul. kalau macam tu baik tak payah ada cucu

@ aimi : bukan. bukan player Vietnam, player Thailand yang sepatutnya terkenal kat Asia. contoh, orang Eropah kenal player terkenal kat Eropah, tapi orang Asia tak kenal player terkenal kat Asia. sebab tu dia marah, dan player Malaysia tak terkenal kat Asia so dia tak kenal