Wednesday, September 18, 2013

Pintu

Bayangkan ada tiga pintu, pintu A, pintu B dan pintu Hexaglocyron-III. Disebalik satu pintu ada sejuta ringgit. Mula-mula kau pilih salah satu pintu, katakanlah kau pilih pintu Hexaglocyron-III. Pilihan yang dibuat hanyalah berdasarkan gerak hati, atau pun sebab nama pintu tu fancy. 


Kemudian pintu A dibuka. Siapa yang buka? Orang yang buka pintu A adalah orang yang mula-mula tadi sorokkan sejuta ringgit tadi. Dia tahu disebalik pintu A tak ada apa-apa, sebab tu dia buka pintu A. Sekarang hanya tinggal pintu B dan pintu Hexaglocyron-III. Disebalik salah satu pintu, antara pintu B dan pintu Hexaglocyron-III, ada sejuta ringgit. Kau diberi peluang sekali lagi memilih, antara nak kekalkan dengan pilihan pertama iaitu pintu Hexaglocyron-III, atau pun nak tukar ke pintu B. 


Orang cekap matematik akan tukar ke pintu B. Sebab kebarangkalian untuk sejuta ringgit ada disebalik pintu B adalah 2/3. Berbanding dengan kebarangkalian 1/3 untuk wang sejuta itu ada disebalik pintu Hexaglocyron-III. 


Orang yang kuat iman dan malas tukar-tukar pula akan buat rilek dan tetap degil dengan pintu Hexaglocyron-III. Lagipun nama pintu tu fancy. Apahal nak tukar ke pintu B? Nama pun tak sedap. 


Kalau aku, aku tendang dua-dua pintu. Bukan susah pun nak tendang pintu.No comments: