Monday, April 9, 2012

Cerita anugerah tadi

Tadi aku tengok ABPBH (malas nak tulis nama penuh Anugerah Bintang Popular Berita Harian sebab panjang nak mampus lagipun aku update pakai henpon ni susah kot nak taip panjang-panjang pakai henpon), uish kemain seronok lagi.




Banyak yang aku belajar pasal retis.


1. Suara Kak Bengku (bukan nama sebenar, nama sebenar beliau Kak Engku), adalah seperti bunyi jet ski yang kau letak betul-betul sebelah telinga kau. Bingit. Rasa macam nak penendang speaker TV tiap kali Kak Bengku bersuara.


2. Respek sama Lidi Helias (bukan nama sebenar, nama sebenar beliau Didi Keding), berani mengenakan pesyen planet Zargon. Mula-mula macam Big Bird (ini nama sebenar) dari Sesame Street, lepas tu bertukar jadi Merry-Go-Round ataupun macam salah seorang di twitter sebut, macam Roda Impian. Saya putar Halim wang besar wang besar. Ah muflis.


3. Upacara pembukaan ala-ala failed hollywood. Semua lagu orang putih. Sekali dengan Cek Ti pun nyanyi orang putih you know? Kau kata kau Berita Harian, sejak bila pulak berita kau ada dalam bahasa engrish? Lari tema yang amat sangat. Ah you shadap you.


4. Sekarang baru ku tahu kenapa cameraman diletak di bawah tangga untuk naik ke pentas. Untuk menyajikan buah dada dan bontot retis yang berpakaian ketat untuk naik ke pentas. Itulah tujuannya. Seronok juga. Antara highlights penting adalah Suzila Zamzah, Pasha Sangda dan Fafafafafau. Tengkiyu brader kamera.


5. Bukannya semua retis seronok pergi situ. Cek Ti (atau lebih glamer dengan nama Bini-Kepada-Datuk-K), kerap meng-komplen pasal suasana yang suram di Harena of Setas dan sistem bunyi yang hancus, kata beliau di Twitter. Oh saya follow beliau sebab manalah tahu kot-kot Datuk K buat hal, boleh saya masuk lobang, hah berangan.


6. Kalau menang di atas pentas, janganlah kau sebut yang kau tu takdak fans. Kesian peminat-peminat kau beli paper banyak-banyak undi kau. Kalau dah menang tu, ada la fans kau. Ke kau yang memang tak pernah beramas mesra dengan fans kau? Pergi beramas dengan mereka.


7. Digelar sebagai sarkis oleh Saribat Noor di Twitter, aku rasa Wan Nesyen Hemsi lebih sesuai digelar sebagai segerombolan monyet yang melalak ataupun Failed Black Eyed Peas. Menyampah pula bila tengok. Sekali lagi, rasa mahu tendang speaker TV.


8. "Saya tak suka perempuan yang curi towel hotel." kata Bijan Raja Lawak. Kelakar nakharom. Tahniah kerana membuatkan urat kentutku putus dua.


9. Letak iklan banyak-banyak. Lepas tu gelabah babun bila over-run (ke overrun? Hover run?). Memang sejak azali lagi TVTiga sayangkan iklan lebih dari sayangkan penonton. Padahal kalau campur kasi anugerah dengan persembahan, aku rasa show tu tak sampai pun 2 jam. Iklan sampai sejam! Babun!!


10. Nasib baik aku tak tengok Lobak Rindu. Pergh seram sial tengok Liza Surigundi mengamuk atas pentas tadi. Habis patah tempat sidai baju tu. Tidak kusangka bahawa beliau garang. Yuseri kena hati-hati lepas ni, kalau ada gaya nampak macam bini beliau sedang PMS, jangan cari pasal, kang hancur rumah.


11. Alamak terlebih satu. Tapi kena tulis jugak. Agak-agak Luna punya anugerah tadi tu kena tarik balik tak? Halwa Latip takkan taknak suruh kira balik undi? Hoih, esok kau pergi sekolah tak Halwa? Tak patut betul TVTiga suruh kau nyanyi lewat-lewat malam begitu. Entah siap entah tidak kerja rumah kau tu. Oh baidewei, pesyen kau dah serupa makcik yang mengajar aku mengaji Iqra' masa aku darjah dua dulu. Nyanyi nasyid je lah.



Mazlan Typeraiter dengan Liana Zain main lawan vokal tadi. Sampai terkeluar urat kepala Liana Zain. Balik rumah kang konfem buasir sebab teran kuat sangat.




Patutlah ramai suka tengok cerita retis-retis ni, banyak bonggol dan benjol yang disembolkan. Uish, iLoike.

3 comments:

Lady RaRa said...

gila gay tengok anugerah kat tv3.

hilang mojo mofo aku kalau sudi tengok anugerah2 kat tv wey.

Lizzie Yasmin said...

Aku tgu ABPBH habis ingat ada merlin.. hampeh tak best langsung kali nie, semua artis naik pentas serupa nenek kebayan, sapa suruh pakai kasut tinggi sangat.

bai baizura said...

adui aku nengok gelak je kat retis ni.macam2 ragam der.belom yg dangdut tu.asl dangdut je gelek montot, asl gelek montot jek dangdut.-,-hadoii~