Saturday, November 20, 2010

Jom. Main.

3 benda yang aku rasa memainkan peranan penting dalam tamadun manusia :




1. Irama @ Musik. Cuba bayangkan dunia tanpa lagu. Wow. Aku tak boleh bayangkan. Kalau ada yang fikir, eh betul, tak best hidup kalau Jastinbahiber tak wujud, sila fikir dua kali, anda tertarik kepada suara budak lelaki belasan tahun sehingga ada yang sanggup meluahkan rasa cinta terhadapnya, yep, anda pedophile.



Lagu mencorakkan tamadun. Kalau dekat Jamaica, orang dengar reggae no woman no cry, diorang semua nampak macam sloth dan merasakan dunia berputar perlahan. Malaysia? Bay-bee bay-bee bay-bee OH! Bay-bee bay-bee bay-bee HU! Dunia kelihatan seperti set penggambaran teletabis.



Kepada peminat lagu beritma rancak, sila berterima kasih kepada tamadun India kerana mempopularkan ritma rancak ini. Prof gitar aku dulu cakap, orang India adalah pakar kalau main gitar dengan tahap kelajuan tertinggi.




2. Filem. Cuba bayangkan dunia tanpa filem. Oh damn, even wayang kulit is some sort of films. Terbalik dengan musik, filem dipengaruhi oleh cara hidup.



Contoh, filem Malaysia, Remp-It (cara hidup samseng jalanan), bunch of jampi-santau-jin-hantu films (cerita syirik tok nenek moyang dan obsesi menandingi filem seram Indonesia), bunch of filem bermadu-poligami-kahwinramai dan banyak lagi. Kalau filem Hollywood aku taktau sebab aku tak pakar pasal kehidupan Barat.



Aku semakin tak paham, apahal la banyak sangat filem seram kat Malaysia. Sumpah aku tak minat langsung filem jenis ni. Sebab filem-filem camni bergantung semata-mata kepada betapa kuatnya volume TV anda. Kalau mute TV sambil tengok cerita Jangan Pandang Belakang, harammmmmm, serupa tengok Senario The Movie.




3. Iklan.  Simple, filem campur irama yang dipadatkan dalam masa kurang seminit. Simple yet effective. Dan yang paling best, hampir setiap iklan ada slogan yang akan melekat dalam palaotak anda.



Jom. Main - Sounds sooooooo wrong.

Apa? Tiga juta? - Not really a slogan. Tapi sampai sekarang melekat dalam palaotak aku.

Apa na-maaaaa.....? -  Najib perlu cari sesuatu untuk tandingin Cek Det. Honestly, I miss that, Apa na-maaaaa.....? Eh ni bukan slogan.

Malaysia Boleh! - Milo. Time aku kecik aku ingat Milo jenama Malaysia. See how effective an ad can be?






Stress mempengaruhi jangka hayat. Orang Jepun hidup lama sebab lawak yang melampau-lampau (kalau aku stress aku suka search 'Japanese Pranks' dan tengok video Panda Bersin seribu kali kat YouTube).




Apa na-maaaaaaaaaaaaaa........?

4 comments:

Db Cooper said...

apaa namaaaa.........

schuzyy said...

machih kerana mencadangkan japanese pranks..da start mlayan tuk layan gelak..:D

Sya said...

ngahaha...

honestly..bila dia guna "apa nama.." doesn't sound official langsung speech dia..

PokaPola said...

@ schuzyy : sama-sama

@ Sya : hahaha, betul.