Thursday, August 19, 2010

Tabiat buruk

Tabiat buruk, aku sure semua orang ada tabiat buruk.




1. Korek hidung kat trepik light. Ni memang tabiat orang Malaysia. Pernah sekali jenjalan kat Paris. Kitorang nampak satu bas penuh dengan orang yang muka macam malaysian, tapi tak sure, mana tau kot-kot indonesian ke, singaporean ke, bruneian (?) ke. Bila bas tu stop kat trepik light, sorang mamat dalam bas tu sedap dok korek hidung, siap gentel-gentel lagi, cait-calit kat seat depan. Kitorang pun "Sah orang Malaysia!"




2. Aku ada sorang member suka cabut bulu ketiak (bukan di khalayak ramai). Yang aku pelik, dia kata tak sakit, aku sendiri tengok pun dah rasa ngilu kat ketiak. Sebut pasal bulu, aku teringat kat asrama aku dulu, ada satu pintu bilik ni Pintu Berbulu, pintu tu penuh dengan bulu. Last-last kitorang dapat tau, ada sorang mamat ni suka cabut rambut gatal dia (ala, rambut yang macam kerinting sikit, dan menyebabkan kepala gatal), dan lekat kat pintu bilik.




3. Gigit kuku. Orang Malaysia jarang aku jumpa. Tapi orang perancis memang selalu, tambah-tambah minah-minah perancis. Kekadang aku pun terikut, sampai mak aku selalu sound "Tak elok gigit kuku, macam orang bodoh", aku mereply "Ala, orang perancis selalu buat, depa bijak jaaa"




4. Asal bukak radio je, dia sibuk nak menyanyi sekali, kalau menyanyi slow tak hapa, ni kuat macam haram, dah macam orang mabuk, tambah-tambah time korus. Nak tegur takut terasa, nak lempang kang anak orang, diam ja lah.




5. Bila argue sikit, nak tinggi-tinggi suara, padahal sah-sah point dia tu salah. Bila kita diam dia kata kita kalah, sekali lagi, nak lempang kang anak orang.









Tabiat aku pulak, suka nyanyi satu line lagu berulang-ulang kali macam radio rosak. Takdakla buruk sangat aku rasa. Best sebab orang sekeliling akan rasa annoyed.

5 comments:

Zairie Husin said...

korek idung jarang la.. hehe

my recent post:
mari bantu cari @ sebarkan berita kehilangan adik wan nur

Shafika Syuhada Rosli said...

muahaha.. felik2 jep.

saya_arief said...

tarik bulu idung xde pown..
:p

WP said...

Haha, yg gigit kuku tu memang betul! Apasal kamu terikut pula? Nak jadi minah perancis? :P

PokaPola said...

@ zairie : aku slalu ja

@ shafika : benar

@ arief : ada ke? tak pernah jumpa lagi, hahaha

@ wp : well, need a lot of silikon to be a minah salleh, hahahaaahhahaha