Thursday, September 11, 2014

Misteri Mak Mentua Abah Aku

Apa khabar semuanya di malam Jumaat yang penuh barakah ini? Moga-moga sihat hendaknya. Memandangkan malam ini malam Jumaat, dan aku belum menikah, jadi aku mengambil kesempatan untuk menulis sikit cerita seram. 


Masa benda ni jadi aku kecil lagi, yelah bila dah besar ni jarang pula mengalami kejadian mistik mahupun paranormal. Aku sekeluarga, yang dikandungi oleh abah, emak dan dua orang adik perempuan aku pergi ke satu kawasan medan selera di jeti Pulau Pinang, belah seberang bukan belah pulau.


Medan selera di situ banyak betul makanan. Antara salah satu makanan yang dijual di situ adalah satay, yang juga dijual oleh member abah aku. Lalu warung satay beliau selalu menjadi tempat lepak ambil angin buang angin oleh kami sekeluarga. Hendak dijadikan cerita.


Suatu malam yang biasa-biasa saja, kami ke situ, mahu makan satay. Adik aku yang kecil sekali didukungi oleh abah aku. Sementara aku dan adik aku yang seorang lagi, berjalan macam biasa. Menuju ke warung satay member abah aku. Yelah, takkan nak parking kereta betul-betul dalam medan selera, mestilah jauh sedikit dari situ. 


Setiba kami di warung satay berkenaan, soalan pertama yang member abah aku tanya ke abah adalah,


"La mana pi mak mentua hang? Tadi hang jalan aku tengok elok ja berjalan belakang hampa. Pi mana?" 


Sejurus itu kami sekeluarga terus pulang tanpa makan dan minum apa-apa, atas arahan abah aku.


Setiba di rumah, adik aku yang paling kecil terus meragam buat perangai tak boleh tidur. Angkara "mak mentua" abah aku tadi la tu.


Apa yang jadi selepas itu, aku sendiri samar-samar sebab aku masih kecil. 


Acewah, tak ada la seram mana pun. 

No comments: