Sunday, April 3, 2011

Kastam Diraja?

Negara rugi RM108 bilion setiap tahun.
Keratan akhbar hari ini. Wow. Banyak.
Dengan duit sebanyak tu, negara boleh buat macam-macam seperti membina menara bertingkat-tingkat dan memberi pelepasan cukai kepada barangan yang menjadi keperluan rakyat Malaysia yang berpendapatan secara purata RM2500 seperti pakaian dalam buatan luar negara dan bola golf.
Kastam makan rasuah? Eleh apa nak kisah, rakyat Malaysia kalau sebut pasal rasuah dah macam korek hidung kat trefik light, benda biasa. Tak keterlaluan la kot kalau aku cakap Malaysia dan rasuah dah sinonim. Dan by Malaysia aku tak maksudkan kerajaan Malaysia sebab yang bukan kerajaan pun rasuah. Jadi, memang tak keterlaluan.
Kalau nak dibandingkan dengan negara maju. Rasuah dipandang jijik dan hina di mata masyarakat. Jadi macam mana Malaysia nak maju? Duit negara masuk poket-poket yang tak amanah.
Kebanyakan orang Malaysia ni bukan apa, tak cukup moral value. Aku paling menyampah sifat orang Malaysia adalah ungkit-mengungkit, walaupun benda yang diungkit tu tak masuk akal. Sikit-sikit nak ungkit, sikit-sikit nak ungkit. Rakyat bekerja, cukai pendapatan dapat kat kau dan jadi pendapatan negara, jadi tak logik kalau kau nak ungkit gila babi segala benda, macamlah pakai duit kau kan? Remember, you work for us right?
Revolusi Asia Barat. Aku suka. Menunjukkan betapa sesebuah kerajaan tak boleh buat sesuka hati. Menunjukkan betapa generasi baru dah sedar akan kuasa yang mereka kita ada.
Jadi mari boikot rasuah.

No comments: